Mint minden egészséges ételnek, a vöröshúsnak, köztük a sertéshúsnak is megvan a helye és a szerepe a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban.
A sertéshúsból készült étel a családi és a társadalmi ünnepek, vendégváró asztalok egyik fő fogása. Ez nem véletlen. A sertéshús a gasztronómiai élmény mellett, tápanyag gazdagsága miatt is szerves része táplálkozásunknak, mivel igen fontos zsír-, fehérje-, vitamin- és ásványianyag-forrás. A tápanyagtartalom mellett azonban a sovány sertéshús, mint például a karaj egészséges is, mert kevesebb zsírt és koleszterint tartalmaz, mint egyes baromfi húsok.
Az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) aktuális ajánlása szerint naponta 2-3 egység húsra, húskészítményre van szüksége szervezetünknek.
Egy egység például:
A húsok megfelelő arányban tartalmaznak esszenciális aminosavakat, vagyis olyan aminosavakat, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani. Már napi 50 g hús elfogyasztása fedezi a teljes esszenciális aminosav-igényünket, valamint fehérjeszükségletünk 20%-át.
A vöröshúsok, mint amilyen a sertéshús, a bennük található kiemelkedő vastartalom miatt vörösek. Minél vörösebb tehát a hús, annál több vas található benne. A vasnak a vörösvértestek felépítésében és a szervezet oxigénellátásában van kiemelkedő szerepe.
A húsok jelentős mennyiségben tartalmazzák a B-vitamin csoport tagjait (B1, B2, niacin, B6, B12). A B-vitaminok biztosítják testünk sejtjeiben a normális zsír és fehérje anyagcserét. A sertéshúsnak különösen kiemelkedő a B1-vitamintartalma. Más állatok húsához viszonyítva ötszörös mennyiségben. A húsokban megfelelő arányban található nátrium és kálium, amelyek együttesen játszanak szerepet a szervezet vízegyensúlyának megtartásában és a szív normális ritmusának biztosításában.
Vélemények