Sertés húsokról

Mint minden egészséges ételnek, a vöröshúsnak, köztük a sertéshúsnak is megvan a helye és a szerepe a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban.
 
A sertéshúsból készült étel a családi és a társadalmi ünnepek, vendégváró asztalok egyik fő fogása. Ez nem véletlen. A sertéshús a gasztronómiai élmény mellett, tápanyag gazdagsága miatt is szerves része táplálkozásunknak, mivel igen fontos zsír-, fehérje-, vitamin- és ásványianyag-forrás. A tápanyagtartalom mellett azonban a sovány sertéshús, mint például a karaj egészséges is, mert kevesebb zsírt és koleszterint tartalmaz, mint egyes baromfi húsok.
Az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) aktuális ajánlása szerint naponta 2-3 egység húsra, húskészítményre van szüksége szervezetünknek.

Egy egység például:

  • 10 dkg sovány sertéshús, baromfi, marha, borjú (nyers tömeg)
  • 5 dkg sovány felvágott
  • 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágott

 
A húsok megfelelő arányban tartalmaznak esszenciális aminosavakat, vagyis olyan aminosavakat, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani. Már napi 50 g hús elfogyasztása fedezi a teljes esszenciális aminosav-igényünket, valamint fehérjeszükségletünk 20%-át.
A vöröshúsok, mint amilyen a sertéshús, a bennük található kiemelkedő vastartalom miatt vörösek. Minél vörösebb tehát a hús, annál több vas található benne. A vasnak a vörösvértestek felépítésében és a szervezet oxigénellátásában van kiemelkedő szerepe.
 
A húsok jelentős mennyiségben tartalmazzák a B-vitamin csoport tagjait (B1, B2, niacin, B6, B12). A B-vitaminok biztosítják testünk sejtjeiben a normális zsír és fehérje anyagcserét. A sertéshúsnak különösen kiemelkedő a B1-vitamintartalma. Más állatok húsához viszonyítva ötszörös mennyiségben. A húsokban megfelelő arányban található nátrium és kálium, amelyek együttesen játszanak szerepet a szervezet vízegyensúlyának megtartásában és a szív normális ritmusának biztosításában. 

 

2017. 01. 20.
M. József
Tisztelt Forgalmazó! Ma megkaptam azt a bélszínt amit rendeltem Önöktől. Mind a hús minősége,mind a csomagolása a legmagasabb igényemet is messzemenően kielégítette! Akkor még nem is beszéltem az ügyintézésről,illetve a weblapuk működéséről! Azokról is csak szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni!!! Mivel magam is a honi kereskedelemben tevékenykedem 30 éve így úgy gondolom,hogy van rálátásom a szakma rákfenéjére és a nagyon kevés hozzáértő kereskedő SZAKEMBERT is föl tudom ismerni! Tapasztalatom szerint Önök ehhez a kategóriához tartoznak! Gratulálok!
2017. 02. 03.
Kormos Szilárd, Kormos Szilárdné
Tisztelt Schmidt Rudolf! Az áru hiánytalanul megérkezett., 49,5 kg sertéshús, szalonna, mangalica szalonna, birkapörkölt alapanyag. Igaz, hogy a mangalica szalonna valóban nem olyan vastag, ahogy azt említette is, de ez legyen a legnagyobb probléma. Gyönyörú a hús, a bőrős császár pedig egyszerűen szuper, szinte csak húsból áll, alig van rajta szalonna. A dagadó és az oldalas is a megbeszéltek szerint lett csomagolva. A kolbászhús is teljesen megfelel. A perzselt fülből pedig már fogyasztottunk is a férjemmel, mert nagyon szeretjük. A csomagolást is csak dícséret illeti. Precíz, zsugorfóliázott, "hőszigetelt" csomagolás, amit a húsféleségek megkívánnak. Az Ön hozzáállása a vásárlás lebonyolításához az pedig minden elvárásnak a messzemenőkig megfelel: kiváló kereskedelmi és kapcsolatteremtő érzék, rugalmasság, a vevő igényeinek teljes kielégítése, sőt még a csomag megérkezése után is visszajelzést kért a szállított hústermékekkel kapcsolatban, ami nagyon fontos a vevők megtartása érdekében. Sajnos "igazi" kereskedő "nem terem minden bokorban", de Önök minden igényt kielégítő vállalkozással büszkélkedhetnek. További munkájukhoz kitartást, türelmet kívánok, csak így tovább, mert akkor nagyon sok elégedett vásárlójuk lesz még az elkövetkezendő években! Üdvözlettel: Kormos Szilárdné Erika
Vélemény írása

Vélemények